dilluns, 16 de gener del 2012

Tous i Santa Coloma en transició

En el darrer escrit parlava de les iniciatives “pobles en transició” (transition towns) com una possible opció per disminuir la dependència energètica i de recursos, i també reduir els impactes de les nostres activitats. La resposta que proposa pobles en transició es basa en el treball en grup i en reforçar els vincles de la comunitat; cada grup a cada poble estableix els seus objectius i les accions d’àmbit local que cal fer per aconseguir-los. Doncs bé, Sant Martí de Tous i Santa Coloma de Queralt en són dos cassos.

Sant Martí de Tous1:
El grup de Tous en transició ja funciona des de fa més d’un any i mig i durant aquest temps s’han fet principalment tasques de divulgació en forma de trobades, xerrades i projeccions de pel·lícules. Així per exemple, algunes xerrades han anat sobre el propi procés de transició, l’estalvi energètic, les plantes medicinals, ...; algunes pel·lícules que s’han vist han estat “L’edat de l’estupidesa”, “A sea change”, “La Belle Verte”, “Angé, una llegenda del Pirineu”, entre altres; i la trobada del mes de maig a Can Bató i la del desembre coincidint amb la fira-mercat de Tous han permès fer divulgació del projecte. Actualment ja s’està treballant en algunes accions concretes, per exemple compartir cotxes o banc del temps. Endavant  companys!

Santa Coloma de Queralt2:
No existeix encara un grup de Santa Coloma en transició però sí la voluntat de crear-lo.
Sí que s’hi està treballant a l’Institut Joan Segura i Valls per impulsar els inicis del grup. La Laia, la Núria i la Mònica han fet el seu projecte de recerca de quart d’ESO sobre Santa Coloma en transició, i amb la il·lusió i la bona feina que hi han posat em sembla que han sembrat una llavor que donarà fruit. Gràcies noies. A més a més, tot el grup de quart d’ESO està treballant en el mateix projecte però en la matèria d’anglès, i també estan ajudant a la difusió de la idea. Ànims en el projecte!
Tenim pensat fer a la primavera una presentació al poble d’aquesta iniciativa i veure si la podem tirar endavant a partir d’aleshores. Necessitem que tots hi aneu pensant!

Aquí tens els enllaços als blogs de Tous en transició i Santa Coloma en transició
Hi trobaràs informació de les activitats, i estàs convidat a participar-hi.

Si tens qualsevol pensament, idea, o simplement vols donar la teva opinió o crítica, aquí sota mateix on hi posa comentaris pots posar-hi el què vulguis. Tots hi fem falta!

2 comentaris:

Gerard ha dit...

Heu donat una ullada a la contraportada de la Vanguardia d'avui?
Pels neòfits com un servidor, molt interessant...

toni rius ha dit...

Hola Gerard, doncs no l'havia llegit avui i el trobo molt interessant. Aquesta és també la filosofia de la transició.
Moviments slow, decreixement, transició, etc... tots més o menys miren en el mateix sentit. I jo penso que és cap on hem d'anar.

pels que no l'haig llegit aquí tenen l'enllaç a La Contra d'avui:
http://www.lavanguardia.com/lacontra/20120120/54244625753/pier-giorgio-olivetti-italia-espana-ruina-quien-quiere-vivir-rostock.html

Salut!