dimecres, 14 de març del 2012

Treballar menys per viure millor?



Treballar menys, cultivar el propi menjar, participar en la comunitat, tenir cura dels amics i familiars, no comprar productes que en realitat no necessitem, i concentrar-nos en el que ens fa sentir feliços i no en el que ens fa semblar millors”. Aquestes són algunes de les claus per a un món econòmicament més robust i amb menys emissions de carboni, segons el punt de vista de The New Economics Foundation1, un centre d'estudis anglès que estudia propostes innovadores en els camps econòmic, ambiental i social.
Una de les conclusions, una mica sorprenent, dels seus estudis és que cal anar cap a jornades laborals molt més curtes que les actuals: els països d'economies més robustes (Dinamarca, Alemanya i Holanda) són aquells on el nombre d'hores treballades per setmana és més baix, si ho comparem amb Anglaterra o Estats Units que són els altres dos països dels quals ells parlen. Segons aquest centre d'estudis treballar més no els fa ser més rics sinó al contrari, són més pobres en temps, en cultura i econòmicament. Els seus càlculs diuen que s'hauria de tendir cap a una distribució del treball que donés com a resultat treballar 21 hores a la setmana, i d'aquesta manera es podrien resoldre problemes de tensions econòmiques, socials i ambientals.
Jo no tinc clar que la relació entre hores treballades i robustesa de l'economia sigui tan directa o tan evident; suposo que hi influeixen molts altres aspectes. Amb el que sí estic molt d'acord és amb el que afirma un dels col·laboradors d'aquest centre d'estudis, Tim Jackson (professor de la Universitat de Surrey): “Diners que no tens, per gastar en coses que no necessites, per crear impressions efímeres a gent que no t'importa”. A això ens ha portat la societat de consum. Una societat que ha fomentat durant molt de temps models de comportament basats en les aparences més que en les essències, portant-nos fins i tot a estar disposats a gastar el que no tenim. Aquesta estratègia ha demostrat ser no adequada per aconseguir un futur millor, i amb aquesta manera de fer hem anat a parar on som ara: grans avenços i grans expectatives, però també grans desajustos, grans injustícies i grans decepcions. Potser és el moment de corregir-ho i de buscar l'equilibri. No serà fàcil ni ràpid, però que hi hagi gent que hi pensi i que intenti veure les coses d'una altra forma és molt necessari.

L'informe complert està disponible també en castellà i es titula “21 horas. Por qué una semana laboral más corta puede ayudarnos a todos a prosperar en el siglo XXI”. Si vols descarregar-te'l, clica aquí