dissabte, 25 de febrer del 2012

Addictes al petroli


Des de finals del segle XIX vivim en l’era del petroli, un producte extraordinari, incomparable a qualsevol altre, i a partir del qual es poden obtenir una quantitat molt gran d'altres productes i que té un contingut energètic molt alt. Un litre de petroli conté aproximadament la mateixa energia que podem obtenir de 35 homes treballant durant 5 setmanes de feina.
L'energia de la que hem disposat en el darrer segle i mig és la que ha permès al món progressar tant i tant. Mai al llarg de la història la humanitat havia canviat a un ritme tan gran com en els darrers 150 anys, i això té molt a veure amb els combustibles fòssils, primer el carbó, i sobretot el petroli després.
Energèticament som molt dependents del petroli, però materialment també. Quants objectes dels que fem servir a diari estan fabricats directament o indirecta de derivats del petroli? La immensa majoria. Us imagineu com seria el món ara mateix si no existís el petroli? Només cal que mirem al nostre voltant:
- l’ordinador on probablement ara estàs llegint, no existiria.
- els televisors, les ràdios, els reproductors de música, no existirien.
- els telèfons i altres dispositius electrònics no existirien.
- la major part de la roba que portes està feta de fibres derivades del petroli; no existiria.
- del mobiliari i altres accessoris que tens a casa pràcticament només quedaria el què està fet cent per cent de fusta; el demés no existiria.
- el què menges no està fet de petroli, però procedeix majoritàriament de l’agricultura i la ramaderia, i aquestes no podrien arribar a les produccions que actualment s’aconsegueixen si no fos pels fertilitzants, pels pesticides, i pels adobs que utilitzen. I aquests sense petroli no existirien.
- la immensa majoria de les medecines que utilitzem també provenen de derivats del petroli. No existirien.
- els plàstics són presents de forma constant a la nostra vida, i la immensa majoria són derivats del petroli (la excepció són uns pocs polímers naturals com la seda, la cel·lulosa o el cautxú). No existirien.
- el transport depèn gairebé al cent per cent del petroli: els cotxes, motos, trens i avions no existirien. L’asfalt de les carreteres tampoc existiria.
La llista podria ser molt més llarga, però no cal, em sembla que és prou evident. Som o no som addictes al petroli?
Aquesta addicció té un gran problema: sabem perfectament que de petroli no n'hi haurà per sempre. Algun dia s'acabarà, i haurem d'aprendre a viure sense ell.

Igual que passa amb qualsevol altra addició, si volem superar-la, abans d’actuar és imprescindible passar per les fases d'adonar-se’n compte i acceptar-ho; així doncs, val més que comencem com  més aviat millor:
SÍ, SOM ADDICTES AL PETROLI.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Trobo que és una visió optimista del tema. Per reflexionar sobre el costat fosc de tot això, us convido a veure el documental "Addictes al plàstic" - http://jaumerius.blogspot.com/2012/02/addictes-al-plastic.html -.

toni rius ha dit...

Hola Jaume, gràcies per participar al blog. He mirat l'enllaç que poses en el teu blog i el reportatge està molt bé i reflecteix la realitat tal com és.
El què volia dir en el meu escrit és lo important que ha estat el petroli durant el darrer segle i lo important que és en la actualitat. El petroli ha permès a la humanitat fer un sal endavant inimaginable, però també ens ha portat moltes desgràcies en forma de guerres i problemes ambientals. D'això n'hem d'aprendre i com que el petroli s'acabarà hem de posar-nos a treballar per fer possibles les alternatives!
Salut!

Anònim ha dit...

Hola!! sí, em sembla que som adictes al petroli però perquè ens ha portat a un cert desenvolupament i a una comoditat de la que és difícil despendre'ns. Us recomano les conferencies del Martí Boada i del Jordi Bartroli del disabte al migdia dins la Fira de Biomassa de Vic (http://www.firabiomassa.cat/). La fita és intentar aconseguir "petroli jove" a partir de la biomassa mitjançant pirolisi. Falta molt però hem d'estar preparats pel pick-oil que és (em sembla)quan el cost per obtenir un bidó de petroli serà l'equivalent també a un bidó de petroli. Llavors no ens quedarà altre alternativa que buscar un substitut de petroli, si volem continuar vivint com ara. Dilluns o dimarts estaran disponibles al youtube.

toni rius ha dit...

Gràcies anònim per participar i compartir la informació.
Estarem a l'aguait d'aquests vídeos de les conferències de la fira de la biomassa de Vic. Dijous vaig estar-hi i a les xerrades hi havia una gentada.
Salut!